Kultura

KUD “Petöfi Sándor” Čakovci

Osnovano je 1953. godine u Čakovcima koje njeguje isključivo mađarske narodne plesove i pjesme. Od 1968. do 1998. društvo je djelovalo pod imenom Bratstvo i jedinstvo Srijemski Čakovci, da bi 1998. ponovno vratili ime Petefi Šandor. Društvo okuplja nekoliko dobnih skupina, od djece školskog uzrasta, do najstarijih koji pomažu u očuvanju lijepih starih običaja i još lijepših narodnih nošnji. Trenutno ima 70-ak članova i vrlo su aktivni. Često gostuju u Mađarskoj, Rumunjskoj, Vojvodini, ali i oni su njihovi česti gosti. Manifestacija pod nazivom « Čak « obilježava se od 2000. godine, to je staro ime za selo Čakovci i prošle godine gostovala su društva iz Pečuha u Mađarskoj, Erdejija u rumunjskoj, iz Čantavira i Čonoplje u Vojvodini, iz Austrije i naravno susjednih Općina.

 

KUD “Mladost” Tompojevci

KUD “Mladost” osnovano je 1985. godine, prošao progonstvo, ali bio je aktivan i tada. Nakon povratka obnovljen je kadrovski, ali i s nošnjama, prekrasnim šokačkim nošnjama ovoga kraja koje su do detalja slične u Tompojevcima, Berku, Sotinu, Lovasu, Bapskoj, Ilači i Tovarniku i s one srijemske strane, u Gibarcu. Obnovio se rad, ponovno djeluju dvije, tri dobne skupine, ali i tamburaski sastav, evo nakon pola stoljeća. Nastoji se oteti od zaborava stari običaji, tako su na Vinkovačkim jesenima predstavili starinsku žetvu i pudarinu. U svojim nastupima plešu izvorne plesove. Njeguju izvorne pjesme i plesove Hrvatske – šokačke tradicije. Sudjelovali su na mnogim manifestacijama kao što su: “Vinkovačke jeseni”, “Đakovački vezovi” itd.

 

KUD “Zrinski” Berak

KUD ‘Zrinski” osnovano je 1989. godine. Djeluje u dvije sekcije: mlada i odrasla folklorna skupina. Društvo izvodi izvorne plesove i pjesme iz Berka – šokačka tradicija. Sudjelovali su na mnogim manifestacijama kao što su: “Vinkovačke jeseni”, “Đakovački vezovi”, “Smotra folklora” u Zagrebu, “Šokačkim divanima”, na snimanju “Lijepom našom” itd.

 

 

KUD “Joakim Govlja” Mikluševci

Godina 1850. je godina kada u Mikluševce doseljavaju Rusini. Selo 1922. g. dobiva pjevački zbor, 1934. g. dramsku sekciju, 1935. g. čitaonicu s 150 knjiga. 1939. g. prvi put nastupa grupa mladih koja se tada zove KUD-om, izvodeći kozačke plesove u kozačkim narodnim nošnjama. 1945. g. osniva se KUD koji dobiva ime po svom mještaninu Joakimu Govlji. KUD trenutno broji 40 članova, podijeljenih u mlađu i stariju folklornu grupu.

Skip to content