Prednost ratarima, vinogradarima i cvjećarima – Na raspolaganju čak 360 milijuna kuna

  Sjajna vijest za sve ratare, vinogradare i cvjećare – otvoren je natječaj 4.1.1. za sektor biljne proizvodnje. Ova rečenica možda ne otkriva svu dramatičnost i važnost trenutka, ali riječ je o prvom takvom natječaju od ulaska RH u Europsku uniju i prvom nakon neslavnog natječaja iz 2015. godine na kojemu će naglasak biti na financiranju poljoprivredne mehanizacije i opreme. Najvažnije infomacije o natječaju i uvjetima prihvatljivosti pročitajte u nastavku.
 
Natječaj, čija je svrha podizanje konkurentnosti i stvaranje dodane vrijednosti u biljnoj proizvodnji, posebno apostrofira poželjnost ulaganja u sljedeće sektore: proizvodnja šećerne repe, ratarstvo (uključujući industrijsko, ljekovito, začinsko i aromatično bilje), vinogradarstvo te sektor cvijeća i ukrasnog bilja. Ostali proizvođači, iako prihvatljivi, neće moći računati na bodove po sektorskom kriteriju što će im znatno smanjiti šanse za uspješnu prijavu.

Visina potpore ovisi o ostvarenim prihodima/primicima poljoprivednog gospodarstva

Osnovni uvjeti prihvatljivosti jednaki su onima iz prošlogodišnjih natječaja podmjere 4.1.. Prijavitelji moraju biti upisani u Upisnik poljoprivrednika dulje od godinu dana i poslovati barem dvije godine (u protivnom su početnici s potporom do 100.000 eura). Fizičke osobe (OPG i obrti) moraju biti upisane u RPO godinu dana te plaćati doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, a poduzeća imati barem jednog zaposlenika u prethodnoj godini. Ekonomska veličina gospodarstava koja ulažu u sektor vinogradarstva, cvijeća ili ukrasnog bilja mora biti iznad 6.000 EUR, a gospodarstava koja ulažu u ostale sektore iznad 8.000 EUR.

Jedna od važnijih razlika u odnosu na prošlogodišnje natječaje je svakako visina potpore koja ne može biti veća od zbroja prihoda/primitaka u posljednje tri godine, odnosno maksimalnih 300.000 EUR. Korisnici s manjim prometom moći će tražiti manju potporu. Evo primjera, ako ste tijekom zadnje 3 godine uprihodili ukupno 150.000 EUR, to vam je i maksimalna visina potpore koju možete zatražiti. Intenzitet potpore ostaje 50% za sve prijavitelje, osim za mlade poljoprivrednike koji mogu dobiti dodatnih 20% sredstava.

Novim pravilima protiv kontroverzi zajedničkih projekata

Novina ovoga natječaja je i povratak zajedničkih projekata koji će, ako uključuju 3 i više partnera, donijeti bodovnu prednost prijaviteljima. Bodovnu, ali ne i vrijednosnu, jer će potpora i za partnere biti maksimalno 300.000 EUR. Jedina su iznimka ulaganja u kupnju kombajna i/ili samohodnog čistača šećerne repe koja će se moći financirati potporama do 600.000 EUR. Dakako, partneri moraju biti vlasnički i upravljački potpuno neovisna poduzeća te udovoljiti svim uvjetima prihvatljivosti propisanima natječajem.

Krenite odmah
 
Nećemo se umoriti ponavljajući – s pripremom projekta krenite na vrijeme. Rok za podnošenje zahtjeva za potporu počinje teći 15. ožujka, dakle, za manje od mjesec dana, a završava 16. travnja u 12 sati.

Više o natječaju pročitajte na našoj stranici.

Za sve ostale informacije te kvalitetnu i pravovremenu pripremu projekta stojimo vam na raspolaganju.

Vaš savjetnik

Robert Ravenšćak mag.oec.

www.ravecon.hr / www.eufondovi.hr

 

Skip to content