Službene stranice općine Tompojevci

U OPĆINI TOMPOJEVCI USKORO S RADOM POČINJE RECIKLAŽNO DVORIŠTE

Vukovarski Komunalac odvozi otpad u Općini Tompojevci

 

Bez znatnije promjene cijena na području Općine Tompojevci otpad će u idućih pet godina odvoziti vukovarski Komunalac, objavljeno je na radnom sastanku održanom u prostoru općine. Uvjeti po kojima je Komunalac Vukovar d.o.o. dobio koncesiju na petogodišnje razdoblje, povoljniji su od prošlog koncesionara u pogledu odvoza otpada s javnih površina
što će od sada biti za općinu potpuno besplatno.

Odvoz otpada po staroj cijeni

Natječaj za novog koncesionara raspisan je 1.ožujka, odluku je na svojoj Konstituirajućoj sjednici 13.lipnja potvrdilo i Općinsko vijeće, a ugovor s novim koncesionarom potpisan je 5.srpnja.  –Mi znamo vaše probleme i iako je i nama na umu uvijek profit, za razliku od privatnika poznajemo komunikaciju lokalne samouprave sa stanovništvom i razumijemo postojeće probleme i zato smo vam izišli ususuret ne mijenjajući postojeće cijene-istaknuo je Igor Štrangarević, direktor Komunalca doo obraćajući se predstavnicima općine.
Zadovoljstvo postignutim dogovorom izrazio je i načelnik općine Zdravko Zvonarić naglasivši da će za općinu i druge javne ustanove koje su do sada plaćale odvoz otpada ispred svojih objekata, sada taj odvoz biti besplatan.
–Riječ je o samoj općini, školskim objektima, ambulantama, autobusnim stajalištima i groblju što je dosada bio značajan iznos i sretni smo poboljšanjem-rekao je Zvonarić. Istaknuo je kako će uskoro s radom početi i reciklažno dvorište u Mikluševcima budući je vukovarski Komunalac ovom koncesijom dobio i taj objekt na upravljanje. 
Zahtjev Komunalca za registracijom u evidenciji  upućen je 13.srpnja i rok za odgovor je 30 dana tako da bi najkasnije nakon tog razdoblja postojeće reciklažno dvorište moglo početi s radom što bi trebalo uvelike olakšati gospodarenje otpadom na području cijele općine. U tom će objektu Komunalac imati svog zaposlenika koji će brinuti o prijemu i razvrstavanju otpada, a za mještane će ta usluga biti također besplatna.

 

S radom kreće i Reciklažno dvorište

-Siguran sam da će reciklažno dvorište funkcionirati na dobrobit upravo stanovništva Općine Tompojevci, ali i pozdravljam zajedničko funkcioniranje s Komunalcem jer nas u budućnosti čekaju i novi troškovi zbog usvajanja novih propisa pa ćemo te troškove na ovaj način moći podijeliti-izjavio je saborski zastupnik Tomislav Panenić za čijeg je mandata i na čiju je inicijativu Reciklažno dvorište i izgrađeno.  Zadovoljan je bio i stabilnom cijenom odvoza otpada dok je načelnik Zvonarić izrazio zadovoljstvo i zbog radnog mjesta u Reciklažnom dvorištu gdje će se po njegovim očekivanjima, zaposliti djelatnik s područja općine. Dobra vijest za stanovnike općine je i da će u Reciklažnom dvorištu korisnicima biti na raspolaganju stroj za usitnjavanje granja koje će nakon obrade moći koristiti za uljepšavanje vrtova i okućnica.

 

Edukacija za stanovnike

S obzirom je razdvajanje otpada koliko god se o tome govorilo posljednjih godina, još uvijek teško provedivo u ruralnim područjima, Komunalac će organizirati edukacije za stanovnike sa ciljem lakšeg svladavanja bilo kakvih zapreka po tom pitanju. Tako će u svakom Mjesnom odboru Općine Tompojevci biti organizirane dvodnevne edukacije, prve u jesen ove godine i još jednom u proljeće iduće godine. Stanovnici će moći pitati sve što ih zanima na temu razdvajanja i recikliranja
otpada, imat će na raspolaganju i prigodne materijale s uputama, a u konačnici će im biti omogućen i kontakt sa stručnom osobom iz Komunalca.

-Strategija gospodarenja otpadom predviđa odlaganje otpada u dvije kante i po potrebi u vreće s oznakama Komunalca. Taj bi sustav trebao profunkcionirati do kraja iduće godine i do tada će biti podijeljene i druge kante-najavio je Štrangarević. 

 

Razdvajanje otpada

U jednu kantu odlagat će se tkz. koristan otpad (staklo, plastika), a u drugu kantu ostali miješani otpad. Za bio otpad koji je razgradiv stanovnicima će biti dostavljeni komposteri na kućne adrese kako bi se olakšalo razdvajanje otpada. Kada jednom takav sustav profunkcionira građanima neće biti u interesu ponašati se neodgovorno i ubaciti recimo neprikladan otpad u kantu za koristan jer u tom slučaju Komunalac neće odvesti takvu kantu, a račun će morati platiti. -Ukoliko se i nakon provedenih edukacija i dostave potrebnih kanti i kompostera građani ipak buduponašali neodgovorno i ne budu razdvajali otpad, morat ćemo pisati novčane kazne-najavio je Štrangarević dodajući da će za taj posao biti zadužen komunalni redar. Po njegovim riječima djelatnici Komunalca obilaze kućanstva po najavljenom rasporedu i svaki će korisnik usluga Komunalca doo Vukovar trebati potpisati ugovor o budućoj suradnji, a ujedno će dobiti i osnovne informacije o odvozu otpada.

 

Donacija igraonici

Komanalac u svom radu puno ulaže u rad s djecom jer oni su po Štrangarevićevim riječima oni koji će u budućnosti razdvajati otpad i tome ih treba učiti od malih nogu. Zato su dječjoj igraonici u Bokšiću koja trenutno ima 18 polaznika, donijeli donaciju koja se sastoji od kompostera koji će djeca sama puniti i  gdje će naučiti kako nastaje kompost, a na
kraju će koristeći kompost nastao radom njihovih ručica, i zasaditi sadnice koje će im također donirati vukovarski 
Komunalac. Uz komposter donijeli su im i prigodne slikovnice, voće i slatkiše na veliku radost djece. 
Vrijednost donacije je blizu 5.000 kuna, a o prevrtanju komposta brinut će djelatnik Komunalca.

 

 

 Povratak na naslovnicu